maandag 5 juli 2010

Sparen uit Zelfrespect

Als je salaris komt betaalt iedereen netjes eerst de huur of hypotheek, de energie, internet, water en abonnementen en wat al niet meer. Sommigen zetten ook een vast bedrag op hun spaarrekening. Maar de mensen die net een beetje weinig hebben om van te leven betalen met moeite alles, hebben wat over voor de boodschappen en een biertje. Het sparen schiet erbij in. Of er wordt gespaard voor de korte termijn, voor als de wasmachine kapot is.

Eerder heb ik gezegd dat ik de persoon van Robert Kiyosaki (Auteur van Rich Dad Poor Dad-de vertaling in Rijke Pa Arma Pa op deze pagina te koop!) niet zo erg mag. Dat wil niet zeggen dat ik sommige van zijn lessen niet uiterst leerzaam vind.

Eén Zinnetje zal ik nooit meer vergeten: Betaal Eerst Jezelf. Iedereen betaalt namelijk eerst de vaste lasten en pas als er eventueel wat overblijft gaat er iets naar de spaarrekening. Je blijft dan altijd in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Wil je er in je leven financieel op vooruit gaan, dan zul je eerst geld voor jezelf weg moeten zetten. Daarna ga je pas je vaste lasten betalen. Je eerste les in zelfrespect: Zorg goed voor jezelf, óók financieel!
Je moet dit betalen je moet dat betalen. Je hebt hard gewerkt en betaal dan ook allereerst jezelf. Jij zelf bent het belangrijkste. Dat wil niet zeggen dat je daarna niet je normale betalingen moet doen. Het gaat erom dat je voor jezelf en je toekomst zorgt. Het is de bedoeling dat je dat spaargeld dan niet meer aanraakt, maar het uiteindelijk voor je laat werken, zodat je financiële toekomst verzekerd is.


Robert Kiyosaki raadt daarom aan om het geld allereerst op een beleggingsrekening te storten. Dat kan een goed plan zijn, maar dan moet je je wel in beleggingen gaan verdiepen. Want uiteindelijk is de bank niet de beste waarborg voor je geld.En zul je zelf moeten gaan beleggen!

Er is nu gelukkig een nieuwe manier van sparen, zonder het uiteindelijke risico van beleggingen. Allereerst zou ik nu een goudspaarrekening beginnen. Sparen in goudkaartjes levert geen risico op. Maar ook hier moet je je goud niet meteen weer inwisselen voor geld (en opmaken). Laat het lang genoeg staan om er rendement op te hebben. Sowieso is het verstandig om te sparen tot je 100 kaartjes van een halve of een hele gram gespaard hebt. (voor de voordeelprijs en gratis vervoer onder andere!)Wil je meer weten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Template by bloggertheme