dinsdag 17 augustus 2010

Goudprijs over de kop

Goud op termijn naar 6000 USD volgens Roland Leuschel

Roland Leuschel, de vroegere hoofdeconoom van BBL, is gekend voor zijn scherpzinnige visie op de markten. Goud heeft hij altijd kunnen waarderen en graag geeft hij er zijn mening over op www.cash.be.
Cash: Goud kopen is momenteel erg ‘in’.

Interview: Karine Huet

Maar is het aan een koers van bijna 1000 USD per ons niet te laat om nog te kopen?
Roland Leuschel: Het is zeker nog niet te laat om positie in te nemen in goud. Het klopt dat de goudprijs de voorbije weken sterk gestegen is en daarom raad ik ook aan om het bij tijdelijke dalingen te kopen. Zijn huidige succes heeft het gele metaal te danken aan zijn profiel van veilige haven, maar de speculanten hebben een goede zaak geroken en dat versterkt de volatiliteit van dit edelmetaal. Eigenlijk is het heel eenvoudig: ik vind dat een evenwichtige portefeuille voor minstens 25% uit goud moet bestaan. In de huidige context is dat een minimum.
Tot welk niveau kan het goud volgens u stijgen?
Leuschel: Op korte termijn – binnen het jaar – zou het tot boven 2000 USD kunnen stijgen. Op middellange termijn – binnen drie jaar – zou het tot 5000 of zelfs 6000 USD kunnen klimmen. Maar opgelet: als het goud zo’n hoge toppen gaat scheren, betekent dit dat onze economieën zwarte tijden doormaken. Als gevolg van de massale injectie van liquiditeiten in het systeem zou het wantrouwen ten opzichte van chartaal geld kunnen toenemen. We zouden dan met een tweecijferige inflatie geconfronteerd kunnen worden, wat voor alsmaar armere armen zal zorgen, die zich niet tegen die inflatie zullen kunnen beschermen. En tegelijkertijd zullen er ook alsmaar rijkere rijken zijn. Dat zou voor sociale conflicten kunnen zorgen. In die context zal goud meer dan ooit een veilige haven worden. Die rampscenario’s staan niet ver van de werkelijkheid af. Ik ben er persoonlijk zelfs van overtuigd dat we ze bewaarheid zullen zien worden.
Pessimistisch
U bent erg pessimistisch wat de toekomst van onze economieën betreft?
Leuschel: Helemaal niet. Ik ben realistisch. Ik zou zelfs durven te zeggen dat ik een ervaren optimist ben. In Europa voelen de mensen de gevolgen van de recessie nog niet echt. De restaurants zitten nog vol en de Europeanen consumeren verder. Maar als de werkloosheid plots begint te stijgen en de eerste effecten van de recessie voelbaar worden, zal dat veranderen. Er zullen veel meer faillissementen zijn en het protectionisme zal een hoge vlucht nemen. De protectionistische reflexen beginnen trouwens al de kop op te steken en dat zal de crisis nog een beetje versterken. De massale injectie van cash in onze economieën is ook een dwaasheid. Het redden van de banken is simpelweg onverantwoord. Waarom slechte elementen er weer bovenop helpen in plaats van ze te laten vallen? Om vooruit te kunnen gaan, moeten we het systeem de kans geven om de slechte elementen buiten te werken en de beste over te houden. Momenteel keren we terug naar een soort socialisme, waarbij de staat een doorslaggevende rol speelt op het economische toneel.
Koop goud!
Hoe kunnen we ons wapenen tegen de sombere jaren die voor ons liggen?
Leuschel: Koop goud. Fysiek goud. Echt. Het zal nooit in waarde dalen. En het is voor elk budget beschikbaar.
Interview: Karine Huet

Post Published: 03 juni 2010
Author: StefaanVL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Template by bloggertheme